Україна

Майже через два роки: у столиці попрощаються з убитим у Оленівці мелітопольським воїном.

Сергій Хаванських з позивним “Ковбой” – гордість та непоправна втрата для його рідного Мелітополя та всієї країни. За незалежність свого народу житель тимчасово окупованого міста віддав найдорожче – своє життя. 

За освітою Сергій юрист, але вісім років він захищав Україну від російських загарбників зі зброєю в руках. Через півроку після повернення зі служби додому одружився. На жаль, щасливе сімейне життя, яке тривало всього вісім місяців, обірвала війна. “Ковбой” був резервістом, тому того рокового 24-го лютого він зібрався та поїхав до своїх побратимів у Маріуполь. 

– Місто ще було не повністю оточене, він вже мені тоді сказав: “Аріна, це або закінчиться моєю смертю, або це буде полон, інших варіантів немає”, – пригадує дружина воїна. Про це пoвiдoмляє iнтepнeт видaння  “VNSN.ua” з посиланням на “Новинарню”.

Понад місяць маріупольський гарнізон, в лавах якого був “Ковбой”, тримав оборону на “Азовсталі”. Але наприкінці травня понад 2500 бійців, з яких 600 поранених, отримали наказ скласти зброю, щоб зберегти життя особового складу. Виходив з “Азовсталі” Сергій 20 травня разом з командирським складом.

І українські захисники, що потрапили у полон, і їх рідні чекали обміну. Але за кілька місяців, у ніч із 28 на 29 липня 2022 року, у колонії в Оленівці на окупованій частині Донеччини, де росіяни утримували полонених з “Азовсталі”, стався вибух.

Уже наступного дня Аріна Хаванських побачила російські списки, в яких її чоловік значився загиблим. Але офіційного підтвердження цьому від української сторони не було, тому дівчина не втрачала надії на те, що Сергій живий. 

Але, на жаль, дива так і не сталося – влітку 2023 року мешканка Мелітополя отримала результати ДНК-експертизи, яка підтвердила загибель її чоловіка.

– Але я до останнього відмовлялася в це вірити, бо це мій Сергій, він не міг загинути. Він обіцяв мені повернутись. Він вірив в цей полон, тому що він був під гарантіями третьої країни, міжнародних організацій. Він дійсно в це вірив. Що він повернеться. Їм казали: 3-4 місяці і буде обмін. Десять місяців я жила з надією, що він в полоні, – каже Аріна. 

Провести в останню путь Героя, якого росія вбила під час теракту в Оленівці, стало можливим майже через два роки після загибелі. Прощання з “Ковбоєм” відбудеться в суботу, 1 червня, о 15:00 в київському крематорії. Мелітопольці, які зараз перебувають у столиці, та інші небайдужі українці мають можливість віддати шану воїну, який пожертвував заради них власним життям. 

Back to top button
error: Content is protected !!